Hatha yoga

Maandag, 2 september • 20:00 - 21:15
Kinderdijk 30a, Zaal 1
Jeroen Veldink

Beschrijving

Hatha yoga

Hatha yoga is de oudste vorm van yoga. Het is de allesomvattende vorm van yoga en de basis van waaruit alle andere stromingen binnen de yoga zijn ontstaan

+/- 400 na Chr heeft Hatha yoga zich systematisch ontwikkeld. De oprichters Gorakhnath en zijn leerling Matsyendranath voelden de behoefte aan fysieke en energetische omstandigheden voor meditatie.
Ze adviseerden, in tegenstelling tot rāja-yoga of het boeddhisme, om niet te beginnen met yama en niyama of morele regels, maar met fysieke en energetische zuivering. Anders ontstaan ​​er onnodige interne conflicten.

Svātmarāma verzamelde later de kennis en schreef deze rond de 15eeuw op in het Sanskriet. "Hatha yoga Pradipika" betekent wat straalt, wat verlicht, verlicht...


De praktijk van Hatha yoga

Elke houding in Hatha yoga kan je ook onderverdelen in vier momenten:

De voorbereiding: je neemt een neutrale houding aan en richt je aandacht op dit moment. Je ademt door je neus, in en uit.

Aannemen: op een vloeiende, natuurlijke wijze beweeg je je naar de houding. Het gaat hierbij om de ervaring en de kwaliteit waarin je je beweegt, en vooral niet om het eindresultaat.

Aanhouden: je blijft enige tijd in de houding, met de focus op je adem, de spanning over je spieren verspreidt. Je blijft wel alert, in het hier en nu.

Waarneming: in een rusthouding, berg of dode houding observeer je wat de uitwerking van de houding is. Hoe voelt je lichaam?

Meestal doen we verschillende en herhalen we de asana’s per les, waardoor je je steeds beter kunt concentreren. Hierdoor wordt het een houding van lichaam en geest. Daarom proberen we bij elke les de zonnegroet (Surya Namaskara) met een rustige sessie er tussen te doen.
Daarnaast komt de ademhaling (pranayama) en meditatie, mantra's ook voor in de les, wat het geheel van Hatha yoga met zich mee zal brengen.