Pilates

Maandag, 2 september • 18:30 - 19:30
Kinderdijk 30a, Zaal 1
Jeroen Veldink

Beschrijving

Pilates

Joseph Pilates is het brein achter deze sport. Hij geloofde dat de ademhaling, houding en leefstijl van de mens, de basis is van een goede gezondheid.
Toen hij in de eerste wereldoorlog werkte in een veldhospitaal, merkte hij dat de oorlogsveteranen steeds slapper werden. Hierdoor ontwikkelde hij unieke fysieke oefeningen die hielpen bij het verbeteren van de houding, balans, kracht, flexibiliteit en ademhaling.

Na de oorlog keerde hij terug naar Duitsland, waar hij zijn werk verder ontwikkelde. In 1925 werd Joseph Pilates uitgenodigd om het Duitse leger te trainen. Omdat het politieke klimaat hem niet beviel, emigreerde hij naar Amerika. Op de boot ontmoette hij zijn latere vrouw, Clara. Zij was een kinderjuf en leed aan gewrichtspijnen. Tijdens de reis trainde Joseph haar.

In New York opende hij zijn eerste Pilatesstudio. In hetzelfde gebouw waren ook diverse dansstudio’s ondergebracht. Veel dansers werden naar hem toegestuurd met blessures en/of voor extra lessen op het gebied van flexibiliteit en kracht. Hij werkte nauw samen met beroemde choreografen en dansers ( maar hij trainde ook loodgieters). Hij overleed op 87-jarige leeftijd.


De praktijk van Pilates

De Pilates methode gebruikt 6 principes. Deze principes komen allemaal terug in de lessen Pilates.

1. Concentratie: om zo het maximale resultaat uit elke oefening te halen. Hiermee dwing je ook je brein om bij de les te blijven.

2. Centreren: van je kern (‘core’). Voor alle oefeningen gebruik je je core, het centrum van je lichaam.

3. Controle: leren bewegen vanuit controle, want elk lichaamsdeel heeft een eigen functie.

4. Precisie: de oefeningen voer je op een bewuste manier uit, voor het beste resultaat.

5. Vloeiende bewegingen aaneenschakeling van alle oefeningen.

6. Ademhaling: om zo zuurstof naar je spieren te transporteren, hierdoor krijgen je spieren meer energie om het maximale uit je oefening te halen. Een goede ademhaling zorgt ook voor minder stress.

Bij elke les van Pilates beginnen we met het activeren van de kern, oftewel de core. De core bestaat uit grondoefeningen voor buik, billen, benen, rug en armen. Ook wordt er aandacht besteed aan de juiste ademhaling, door de neus ademen we in, en door de mond ademen we uit.
Bij elke les zullen we als eerste ons lichaam activeren, daarna langzame en snelle oefeningen, met als slot de ontspanning.

En zoals Joseph zei, "In 10 sessies voel je je beter, in 20 sessies zie je er beter uit, in 30 sessies heb je een compleet nieuw lichaam ."