Ademwerk en Meditatie | NL

Vrijdag, 10 november • 09:45 - 10:45
Olivier Soffer

Beschrijving

In deze sessies leren we dat er niet één juiste manier van ademen bestaat maar dat er wel manieren van ademen zijn die ons niet ondersteunen. We leren de volledige capaciteit van onze adem te gebruiken en aan te passen aan dat wat er nodig is op elk moment.

Het beheersen van adem is het beïnvloeden van onze zijnstoestand.

Naast de ademhalingsoefeningen zullen we ook bewegingen en houdingen uitvoeren. Meditatie is de kroon op het werk, hoewel de afzonderlijke oefeningen eigenlijk constant streven naar een samenvallen met elkaar.

Ademwerk is geen new age maar al eeuwen oud. Pranayama noemen de yogis dat. Hoe oud weten we niet precies, wat we wel weten is dat de yogis al ver voor het huidige tijdperk ademhalingstechnieken gebruikten. Het doen van deze oefeningen gaat eigenlijk altijd vooraf en of valt samen met de beoefening van meditatie.

Elke techniek maar ook ieder moment en voor iedereen persoonlijk geeft een andere uitwerking. Denk aan het loslaten van spanningen en emoties. Het versterken van je immuunsysteem en het beter regulieren van energie. Adem is energie. Energie is leven.

Het mooie van de adem is dat deze er altijd is. Of we deze nou bewust zijn en of doen maar ook totaal onbewust en in diepe slaap. Het doen van ademhalingsoefeningen gaat niet alleen over het manipuleren en controleren van de adem maar ook om te leren deze vrij te laten zijn. Vrij van patronen die ons niet van dienst zijn bijvoorbeeld.

Ik adem dus ik ben.

De adem vertelt je altijd waar je bent en hoe je bent. Jouw adem weet dat vaak eerder dan jij. De adem reageert op elke afzonderlijke situatie en beïnvloed daarmee weer jouw staat van zijn. Is de adem diep en rustig of ondiep en onrustig. Dus enerzijds reageert de adem op de situatie en jouw staat van zijn. Anderzijds beïnvloed jouw adem juist die staat van zijn.

Zijn we in staat om ons vaker bewust te zijn van onze adem en zijn we in staat om te ademen zoals we willen en hoe deze ons van dienst kan zijn, dan hebben we dus invloed op ons gemoed.

Ben je geschrokken, boos of emotioneel. Juist blij en uitgelaten of juist uitgeput? Let dan eens op jouw adem. Hoe is die adem? Heb je de technieken om deze adem aan te passen op een manier die jou uit een ongewenste staat van zijn kan halen? Van nature weten we dit. We zeggen tegen een kind dat geschrokken is of pijn heeft dat hij of zij een paar keer diep in en uit moet ademen en we zien het kind tot rust komen.

Ademen hoeven we niet te leren, dat doen we al. Maar de adem bewust te zijn en te beheersen betekent dat we meer invloed hebben over hoe we ons voelen en de wereld ervaren.